2 Kasım 2013 Cumartesi

Türkiye'de nesli tükenen hayvanlar

ÇİTA
Çita: Çita kedigiller familyasından olup hızlı koşmasıyla tanınır. Günümüzde çitaların çoğunluğu Güney ve Doğu AFRİKA'da yaşar. Çok az bir kısmı ise İRAN'ın horosan bölgesinde yaşamaktadır. Vücudu benekli olmakla birlikte gözlerinin altından ağzına ve çenesine doğru inen çizgiler bulunmaktadır. Bu çizgiler güneş ışınlarını çeker bu da güneş ve sıcak olduğu halde diğer yırtıcılara göre çitaya daha iyi bir görüşle avlanma imkanı sağlar.
maksimum hızda koşan çita

Hızlı koşmasıyla tanınmıştır. Dünya'da en hızlı koşan memelidir ve aslanlar gibi gizlenerek avlanmak yerine, hızlarını kullanarak avlanırlar fakat 460 metreden fazla koşarsa vücut ısıları 46 dereyi geçer ve bu da beyinlerine zarar verir. Çok çabuk hızlanır ve çok az koşar. Sıfırdan 108 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede ulaşabilmektedir. Ortalama olarak bir dakikanın altında bir koşu zamanları vardır. Uzmanlar dünyada 3000 tane çita olduğunu düşünmektedir.
    Dişileri yirmi yirmi dört aylıkken ergenliğe ulaşırken erkekleriyse on iki ayda ergenliğe ulaşır. Çita yavruları genellikle kartal ve sırtlanların saldırısına uğradığı için ölüm oranları %90'dır. Bir çita 13-20 aylıkken annesinden ayrılır. Yaşlandıkça hızları azaldığı için beslenemediklerinden ortalama 20 yıl yaşarlar.
avını kollamakta

Çitalar hızlı koşşa da av girişimlerinin sadece yarısında başarılı olurlar. Sahip oldukları hızlı koşma yetenekleri ise hafif ve ince kemikleri sayesindedir. Bu nedenle avını yerken aslan veya sırtlan gelirse avını orada bırakıp gider. Çünkü sırtlanların çeneleri çok kuvvetlidir, çitanın da kemikleri ince olduğu için böyle bir kavgada dayanamayıp kırılabilirler. Hızlı koşmalarının bir diğer sebebiyse kuyruklarının uzun olması koşu esnasında kuyrukları da yardımcı olur. Çitalar genellikle ceylan ve impala gibi hayvanlarla beslenirler. Ceylan ve impala da hızlı koşan ve ani manevra yapan hayvanlardır, çita da kuyruğu sayesinde hızlı koşarken ani manevralar yapabilme yeteneğine sahiptir. Koşu esnasında maksimum hızına ulaşınca ise iki adımı arasındaki mesafe 15 metreyi bulabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder