7 Kasım 2013 Perşembe

Türkiye'de nesli tükendiği kesinleşmeyen türler

Eski dünya kunduzu: Avrupa kunduzu olarak da bilinir.Kunduzgiller familyasına aittir ve vücudu yüzmeye uyum sağladığı için su kenarlarında yaşayan bir kemirici türüdür. Avrupanın en büyük kemirgenidir ve arka ayaklarının parmak aralarında palet gibi yüzme derisi gelişmiştir. Postları gri renklidir. Kulakları ve gözleri küçüktür. Gözlerinde üçüncü bir perde vardır. Gözlerine ve kulaklarına su kaçmasını engelleyen kapaklar vardır. kesici dişleri portakal renginde olabilir ve uzunlukları da 12 cm ye kadar varabilir.Boyları 75-100 cm olup 30-40 cm yassı bir kuyruğa sahiptir. Ağırlıkları 13-30 kg arası değişir.
Kayın kavak ve kızılağaç gibi yumuşak ağaçların bulunduğu yerlerde yaşarlar.
Geçmişte Avrupa'nın tamamından Orta Asya'ya kadar yaygınken bugün Avrupa'da yer yer bulunmaktadır. Türkiye'de soyu tükenip tükenmediği kesinleşmemiştir ama tükendiği düşünülüyor. Geçmişte Fırat, yukarı Kızılırmak, Ceyhan ve Kahramanmaraş yakınında görülmüştür.
Kunduzların yuvaları ortada tünellerle ulaşılan bir yaşama odasının bulunduğu bir galeri şeklindedir ve yerden 1.5 metre kadar yüksekliğe ulaşır. Dal ve çamurla inşa ettikleri yuvalar bir insanın ağırlığını taşıyabilecek şekildedir. Su yüzeyinin altıyla ve su yüzeyinin üstüyle bağlantı sağlanacak şekilde yapılmıştır. Genellikle gece çalışırlar, ürkek bir canlıdır. Tehlike sırasında kuyruklarını suya vururlar. Yuvalarını korumak için derelere 30-60 cm yüksekliğinde setler yaparlar.Erkek ve dişi bir yaşama alanı belirleyerek birlikte yaşar. Kış uykusu yoktur. Kışı dinlenme odalarında geçirirler.Kemirmeye uygun dalları suyun dibine taşırlar. Burada görece soğukta saklanan dallar tazeliğini koruyarak kışlık gereksinimlerini karşılar. Bazen buzları delerek besin aradıkları da olur. Ağızlarında boğazlarına su kaçmasını engelleyen bir deri tabakasını (salgılanan bir maddeyle) mühürlemek suretiyle su altında da su yutmaksızın kemirebilirler. Sadece bitkilerle beslenirler. Otlar, yapraklar, yumuşak ve ince dallar, ağaç kabuklarını tercih ederler.Ortalama olarak 35-50 yıl yaşarlar.  Kırmızı listede yer almaktadır. Eskiden yaşadıkları pek çok bölgede soyları tükenmiş, yaşadıkları yerlerde de birbirinden kopuk populasyonlar halinde varlıklarını sürdürmektedirler. Avlanma (kürkleri için), çevre bozulması gibi etkenlerin tehdidi altındadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder