21 Kasım 2013 Perşembe

Alageyik


Alageyik

Alageyik 
Algeyik: Diğer bir adı "yağmurca"dır. Geyikgiller familyasının, göçmen olmayan ve sürüler halinde yaşayan, kürek boynuzlu ve benekli bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu yer Antalya'dır. Sonradan insanlar tarafından Avrupa'ya yayılmıştır. Evcil ve yabani olabilirler. Yabani olanları çok ürkektir ve en ufak bir seste kaçarlar. Yaklaşık olarak 12 yıl yaşarlar. Bu türün yıl boyunca türkiyede görüldüğü iki alan vardır; biri Antalya diğeri Mersin'dir. Ayrıca bolu da da görülmektedir. Bilinçsizce avlanmalar sonucu nesli tükenme sınırına gelmiştir fakat Antalya Düzlerçamı bölgesinde yetiştirilip Türkiye geneline yollanmaktadır.
       Rengi yazın beyaz lekelerle süslü açık sarımsı kahve, kışın ise bir teviye grimsidir. Bu hayvanın siyahımsı kahverengi olduğu zamanlar da vardır.Erkek alageyikler 140–160 cm uzunluğunda bir boya ve 90–100 cm omuz yüksekliğine sahiptir. Ağırlıkları 60–100 kg olur. Dişileri ise 130–150 cm uzunluğunda, 75–85 cm omuz yüksekliğinde ve 30–50 kg ağırlığındadır.
       Gençken dalsı olan boynuzları 3 yaşından sonra kürek boynuz olarak gelişir. Boynuzların ağırlığı 5–7 kg gelir.
        Ormanlık alanlar ve orman içi açıklıkları anayaşam alanlarıdır.Ana besinlerini otlar oluşturur. Ayrıca, yapraklar ve çalılarla da beslenirler. Çiftleşme dönemi ekim ayındadır ve bir ay kadar sürer.Dişiler Haziran ayında sürüden uzakta tenha bir yerde tek yavru doğururlar; ikiz yavru enderdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder